Dywan w kuchni – obalamy mity

Materiałem, jaki najczęściej wybierany jest do stworzenia podłóg w kuchni są płytki ceramiczne. Są one odporne na wilgoć, łatwe w utrzymaniu czystości oraz trwałe. Warto jednak zdecydować się także na umieszczenie tu niewielkiego dywanu lub chodnika. Takie rozwiązanie będzie prezentowało się w efektowny sposób i nada elegancji całej posadzce.

Podłoga w kuchni narażona jest na uszkodzenia mechaniczne. Szczególnie w strefach gotowania, zmywania czy w obszarach przy lodówce. Narażona jest na zabrudzenia i upadki ciężkich przedmiotów. Dlatego też, wszystkie materiały umieszczane na podłodze w kuchni muszą odznaczać się wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Muszą być również wytrzymałe.

Nieważne jaki materiał do wykończenia podłogi wybierzemy, warto pomyśleć o wprowadzeniu do kuchni odpowiedniego dywanika a pod niego włożyć matę antypoślizgową. Dzięki temu, dywan nie będzie się ślizgał i nie będzie stwarzał dla nas zagrożenia. Niektórym wydaje się, że materiał, z jakiego dywany są wykonane niekoniecznie nadaje się do kuchni. To nie jest jednak prawda. Dywany świetnie sprawdzą się w takich przestrzeniach i będą się wywiązywały z powierzonego zadania.

Do kuchni warto jednak wybierać dywany, które mają przede wszystkim krótkie runo lub są płasko tkane (ich runo nie jest cięte lecz plecione). Dzięki temu, łatwiej można będzie je utrzymać w czystości. Warto również stawiać na dywany wzorzyste, które zamaskują drobne plamki i zabrudzenia. Odpowiedni design dywanu podkreśli charakter i styl kuchni. Niewątpliwie wpłynie to na klimat i atmosferę tego pomieszczenia.

Dywan w kuchni może być nie tylko ozdobą, ale także podniesie komfort prac kuchennych. Długotrwałe stanie na twardej powierzchni podczas gotowania może nadwyrężać kręgosłup. Dzięki niewielkiemu dywanikowi można będzie zniwelować uczucie ciężkości i ból nóg oraz pleców.

Artykuł przygotowany przy współpracy z https://sklep24.dywanywitek.pl/